Objevte kouzlo jablečného octu Workshop

Sobota, 27. září 2025 — 10:30; Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.

Jablečný ocet je pomocník, kterého využijete v kuchyni, domácnosti i při výrobě lahodných dobrot. Na workshopech se naučíte, jak jednoduše z přebytků vytvořit ocet, domácí limonádu nebo hořčici a odnesete si vlastní výrobky. 

 

Oba workshopy se uskuteční v sobotu 27.9. na Sluňákově v rámci akce Den pro rodiče s dětmi „U jednoho stolu“ aneb Edojarmark.

 

Na workshopy je potřeba se předem přihlásit do 19. září.

 

10:30 Jablečný ocet a kvašená limonáda

 

Objevte kouzlo domácího zpracování přebytků – s minimem odpadu, s ohledem na přírodu a s radostí ze společného tvoření. Na workshopu si ukážeme, jak jednoduše vyrobit jablečný ocet – všestranného pomocníka do kuchyně i domácnosti. Vysvětlíme si, jak fermentace funguje a proč má smysl.

Jako bonus si připravíme osvěžující domácí limonádu plnou bublinek, života a lokálních chutí. Každý účastník si odnese sklenici vlastního octa domu na dokvaseni.

Workshop je pozvánkou ke klimaticky šetrnějšímu životu, soběstačnosti a smysluplnému zpracování zbytků z domácnosti i zahrady.

 

14:30 Jablečný ocet a domácí hořčice

 

Přijďte si vyzkoušet, jak z přebytků vytvořit chutné, domácí a udržitelné dobroty. Naučíte se založit jablečný ocet, který má široké využití v kuchyni i jako přírodní čisticí prostředek.
Navážeme výrobou domácí hořčice – bez zbytečných obalů a éček, zato s výraznou chutí a radostí z vlastního tvoření.

Workshop propojuje jednoduché domácí dovednosti s šetrností k přírodě, podporou soběstačnosti a předcházením vzniku odpadu. Každý účastník si odnese sklenici vlastního octa domu na dokvaseni.  

 

 

Vaší průvodkyní bude Anna Pačevová, která stojí za projektem My Greenovi. Sama o sobě říká: „Jsem vášnivá sběračka, fermentátorka a tanečnice v kuchyni. S vášní kouzlím v kuchyni z darů přírody. Je to divoké, výživné a naprosto osvobozující. Baví mě hledat cesty,  jak žít více udržitelně a soběstačně i ve městě, jak být blíže přírodě i sobě a zažívat radost každý den. Naprosto jsem propadla světu fermentace! A díky němu vznikají v naší kuchyni nevídané a originální dobroty!“

 

 

Praktické informace:

  • Délka každého workshopu zhruba 2 hodiny
  • Je možné absolvovat oba workshopy
  • Workshopy budou probíhat venku
  • S sebou není nutné mít žádné pomůcky, vše dostanete
  • Workshopy jsou zdarma
  • Jakékoliv další dotazy můžete směřovat na jana.vyhnakova@slunakov.cz
  • Maximální počet lidí na jednom workshopu je 15

 

 

Tento projekt je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.