Procházka hlubokým časem Seminář

Čtvrtek, 13. dubna 2023 — 15:00; Dům přírody Litovelského Pomoraví - Sluňákov
„Příběh vesmíru je kvintesencí reality. … Tento příběh má svůj otisk všude, a proto je tak důležité jej znát.“ T. Berry
 
Tříhodinový seminář o kosmologii epiky evoluce, v němž budeme hledat odpovědi na otázky, jak to všechno, co je kolem nás, vlastně vzniklo, jak jsme spolu s tím vším vznikli my, respektive jak se v procesu evoluce postupně rodila a proměňovala podoba naší Země a jaké je místo nás lidských bytostí v tomto neobyčejně rozsáhlém, tvořivém a tajemném příběhu.
 
Na trase procházky dlouhé 4,6 kilometru si budeme vyprávět o vývoji naší planety a jejího života během 4,6 miliardy let, kdy každý jeden její metr bude zastupovat jeden milion let evoluce.
 
Jiří Zemánek je historik umění, poutník, kulturní aktivista a překladatel. V 80. a 90. letech působil jako odborný pracovník v několika státních galeriích, naposledy ve sbírce moderního a současného umění Národní galerie v Praze, kde uspořádal několik výstav (například výstavu kinetisty Zdeňka Pešánka). Od roku 2000 pracuje jako samostatný kurátor (výstavy: „Divočina – příroda, duše jazyk“ / 2003, „Od země přes kopec do nebe …“ / 2005 ad.).
 
V roce 2009 založil s přáteli spolek Pilgrim-Potulná univerzita přírody a v roce 2012 český Budapešťský klub. Zabývá se otázkou evoluce nové ekologické kultury a rolí kosmologie při rozvíjení našich vzájemně prospěšných vztahů se společenstvím Země. Viz též: www.potulnauniverzita.cz.
 
 
Na seminář je nutná rezervace na odkazu: bit.ly/prochazka23
 
Vstup volný.
 
Sraz přihlášených účastníků v 15:00 u Rajské zahrady Františka Skály.
 
Po ukončení semináře přijměte pozvání na vernisáž obrazů Reného Hábla v nízkoenergetickém domě. Nebo můžete zůstat i na koncert Marie Puttnerové s kapelou v Rajské zahradě https://www.facebook.com/events/607666270780197
 
Srdečně zveme na další akce festivalu Ekologické dny Olomouc 2023.
14. – 16. dubna BESEDY
17. dubna Ministerský potlach v Českém rozhlasu Olomouc
22. – 23. dubna VÝLETY
29. dubna EDOJARMARK
 
Veškeré informace naleznete na stránce:
www.ekologickednyolomouc.cz
FB skupina: Ekologické dny Olomouc-Sluňákov
https://bit.ly/3QT7681
 
 
Akce se koná v rámci projektu EDO 21 – 23. Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.