Vzdělávání o nerůstu a systémové změně

Čtvrtek, 4. května 2023 — 09:15; Dům přírody Litovelského Pomoraví - Sluňákov

Zveme vás na seminář, na kterém se seznámíte s hnutím Nerůstu a jeho velkým propagátorem Tadeášem Žďárským.

 

Jak může vypadat rozvoj ve 21. století, v době klimatické krize?
 
Názory na to, kudy dál, se liší. Vlády a mezinárodní instituce jako Evropská unie nebo OSN propagují zelené technologické inovace a vidí v nich příležitost pro další tzv. zelený růst. Čím dále častěji ale slýcháme hlasy od aktivistů a akademiků, kteří vidí v ekonomickém růstu jádro samotného problému.
Hnutí tzv. nerůstu šíří myšlenky o společnosti a ekonomice, kde by neomezený růst nebyl potřeba. Zatím jsou tyto hlasy v menšině, protože představují obrovskou hrozbu pro ustálený status quo. Proč je nekonečný ekonomický růst nežádoucí a jak by vypadala společnost bez růstu? A jakou roli v tom hraje vzdělávání?
 
Během semináře si vyzkoušíte konkrétní metodické aktivity, které budete moci využít ve své vlastní vzdělávací praxi. Pomocí karetní hry o HDP se dozvíme o tom, jak HDP funguje a v čem jsou jeho limity, představíme si základní východiska nerůstu, ale i konkrétní nerůstové politické návrhy. Skrze aktivitu Veletrh střípků budoucnosti se zase podíváme na už fungující nerůstová řešení a taky o strategiích systémové změny a systémovém myšlení.

 

Tadeáš Žďárský vystudoval bakalářský obor Environmentální studia a udržitelný rozvoj na Palackého Univerzitě. Zde rozjel studentskou iniciativu Udržitelný Palacký. Absolvoval studijní pobyty na University of Oslo (Norsko) a Hampshire College (USA). V současnosti studuje Humanitní environmentalistiku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. V současnosti pracuje na projektu zaměřeném na kritickou pedagogiku, je lektorem a metodikem klimatického a globálního vzdělávání primárně pro žáky a žačky středních škol. Vede semináře pro vyučující i lektory environmentálního vzdělávání. Delší dobu se už věnuje tématu nerůstu – píše články, prezentuje či vede workshopy.

 

Kdy: čtvrtek 4. května od 9.15 hodin

Kde: Sluňákov, Horka nad Moravou

Cena: Seminář je hrazen z projektu, tudíž si platíte jen občerstvení – 120 Kč

Přihlášení: https://slunakov.cz/seminare/?kod=227

 

Podívejte se na naši nabídku dalších seminářů, které v tomto školním roce nabízíme.