PROGRAM PRO RODIČE S DĚTMI NA EDOJARMARKU

Sobota, 24. září 2022 – 9:00; Dům přírody Litovelského Pomoraví - Sluňákov;

Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov

 

sobota 24.9. od 9 do 16 hodin

 

Společná oslava Života.

Slavnost pobývání na Zemi.

Tradiční řemesla, hravá zastavení pro děti, divadlo pro děti, odpadová stanoviště: Olomouc třídí odpad, informace o životním prostředí.

Životní alternativy a pestrost, biodiverzita přírody a lidských přístupů k ní.

Za lepší klima, hezčí krajinu, zdravější a pestrý život.

 

Malé podium u Rajské zahrady:

 

10:30   Zlatovláska. Divadlo Polárka.

               Divadlo pro rodiče s dětmi od 3 let. 70 minut.

               Scénář, režie, scénografie, loutky:

               Alžběta Vitvarová & René Vitvar (vi.TVOR)

Kdo dokáže překvapit mlsný jazýček chamtivého krále? Jeho poddaní? Sluhové? Kuchaři? A co teprve když na dveře zabouchá nečekaný host? Jisté je jedno – nikdo nechce zažít králův hněv. Loutkově-technicko-mechanická pohádka o Jiříkovi, který se díky své zvědavosti naučil rozumět zvířecí řeči a nyní se vydává na dobrodružnou cestu, aby pro svého krále našel princeznu Zlatovlásku.

Polárka funguje od roku 1999. Svojí dramaturgií pokrývá spektrum diváků doslova od právě narozených až po dospělé-nejde přitom o eklektičnost, nýbrž o celostní přístup k výchově diváka, jeho vztahu k divadlu a kultuře obecně. Polárka sama sebe definuje jako “průvodce k divadelní dospělosti”, a snaží se nabízet umělecky kvalitní příběhy s důrazem na hodnotovou orientaci ve světě a lidé v ní jsou přesvědčeni, že prostřednictvím divadla je možné s dětmi či mladými lidmi otevírat schůdnou formou náročná, ale přitom zásadní témata.

 

12:00      Science show/ Pevnost poznání

Science show plná efektních pokusů. 

 

15:30      Slon a mravenec. Divadlo Polárka.

               Divadlo pro rodiče s dětmi od 3 let. 60 minut.

               autor: Daisy Mrázková, režie: Radek Beran

Byla jedna veverka a ta bydlela v lese společně se slonem a s mravencem. Se slonem a s mravencem? Ano, se slonem a s mravencem. Tři přátelé. Každý jinak velký. Slon vidí ze své výšky úplně jiný svět než mravenec. Z toho, co je pro jednoho hora dobrého jídla, se druhý ani za mák nenají. Pro jednoho jsou hvězdy dávno okoukané a druhý se trápí, že k nim nikdy nedohlédne. Zdánlivě jednoduché věci se při společném soužití stávají nepřekonatelnými problémy… Jednoho dne ale veverku unese Cizí lovec. A vlastnosti, které se mohly zdát nevýhodami, se promění v superschopnosti. A to, co bylo dosud zdrojem dohadů a třenic, se stane tou nejlepší věcí na světě.

 

17:00      Swingová tančírna v Rajské zahradě/Swingstones

Hodinka oblíbeného tance, který sklízel největší slávu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. Oproti tradičnímu jazzu má swing zpravidla houpavé frázování (shuffle), či prostě swingový rytmus podobný blues. Společné pohupování, předtančení a výuka všech zájemců.

 

9:00 – 12:00  Workshop Lesní mysl

Tří hodinový seminář, kdy si vyzkoušíte metodu tzv. lesní mysli, která využívá vlivu přírody na lidské zdraví. Koncept založený na sebepéči, seberozvoji a sebepoznání podporuje odolnost, zdraví a životní rovnováhu. Součástí kurzu, který je určen pouze dospělým je i procházka lužním lesem. Nutná rezervace místa na e-mailu jana.vyhnakova@slunakov.cz Maximální počet účastníků 15.

 

Živá archeologie

Archeologické sluňákovské pece budou rozdmýchány plameny a pod vedením Filipa Šrámka bude možno sledovat zázrak odlévání bronzu a ochutnat chleba.

 

Třídíme odpad:

Stanoviště firem, které se zabývají problematikou odpadů – Ecobat, Asekol, Ekolamp i Technické služby města Olomouce.

EKO-KOM, a.s. přiveze 1000 kg odpadků, které si budete moct sami zkusit vytřídit. Co vyhazujeme do směsných popelnic? Jak správně odpad vytřídit? Přijďte se to dozvědět a předejít tak chybám, které často při třídění děláme.

 

Galerie v přírodě otevřena všem Vašim smyslům.

Nabízíme mimořádný volný vstup do míst přetvořených uměleckými díly našich významných umělců, do Rajské zahrady Františka Skály a  Sluneční hory Miloše Šejna. 

 

Místní agenda 21 Statutárního města Olomouce.

Představení projektů soutěže základních škol „Vytuň si školu“ a dalších aktivit.

 

Po celý den bohaté občerstvení, pivo, káva a sladké mlsání.