Den koloběhů Hravý den pro celou rodinu

Sobota, 30. dubna 2022 — 10:00; Dům přírody Litovelského Pomoraví - centrum Sluňákov
V přírodě se to neustále proměňuje. Látky, živiny i energie kolují, mění se, ale nikam nemizí. Pojďte se s námi na tento záhadný proces podívat zblízka.
 
Na děti čeká zkoumání života v kompostu, ukázka koloběhu vody nebo se zblízka podívají na to, jak se z pulce stane žába. Také si projedou jízdu zručnosti na koloběžce. Ve tvořivé dílničce si namalují a odnesou praktický plátěný sáček.
 
Můžete se těšit na poznávání zkamenělin a malování sádrových odlitků amonita ve spolupráci s Vlastivědným muzeem Olomouc.
 
Rodinné centrum Heřmánek a Potravinová banka vám ukážou koloběh potravin – správné ukládání, neplýtvání, recepty ze zbytků a podobně.
 
Žáci ze SŠ Uničov pro mentálně postižené přijedou s ukázkou pletení košíků (10 – 13 hodin), které si budete moct také koupit a podpořit tak jejich činnost.
 
Samozřejmostí je divadlo pro děti, které zahraje v 11.00 a 13.30 pohádky O kůzlátkách a O Šípkové Růžence. Pohádky jsou z repertoáru divadla Kejkle.
 
V průběhu celého dne bude probíhat SWAP dětských věcí (hračky, dětské knihy, lahvičky apod.) a oblečení pro dospělé (oblečení, které u vás jen leží a rádi byste je poslali dál). Věci do SWAPu můžete nosit od 25. dubna (od 9 do 17 hodin) nebo je můžete přinést v den konání, tedy 30. dubna. Maximální počet věcí, které můžete přinést je 10. Nenoste prosím věci špinavé, roztrhané či rozbité. Prostě jen takové, které byste si sami s klidným srdcem odnesli. Věci, které nám tady zůstanou poputují dál do organizace, která je předá potřebným. 
 
Bohaté občerstvení po celý den.
 
 
Den koloběhů se koná v rámci projektu EDO 2021 – 2023
 
„Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“
 
———————————————————————————————————————————————————————-
PROSÍME PODPOŘTE NÁS a EDO:
Velmi nám pomůže vaše podpora EDO a Sluňákova:
https://slunakov.cz/podporte-nas/
Budeme vám vděční za přeposlání, oznámení, sdílení, …
jakoukoliv propagaci programu Ekologických večerů a EDO 22!!!
 
PODPORA EDO 22:
Státní fond životního prostředí (www.sfzp.cz),
Ministerstvo životního prostředí (www.mzp.cz),
Olomoucký kraj,
Statutární město Olomouc,
Olomouc třídí odpad,
Muzeum umění Olomouc,
Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství Magistrátu města Olomouce.
 
 
EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC – EDO 2022
BUBLI*fuck
16. 9. – 9. 10. 2022
32. ročník společné porady o našem světě.
POBYT A KOMUNIKACE V UZAVŘENÝCH BUBLINÁCH PROPOJENÉHO SVĚTA
 
 
Lze aktuálně ve veřejném prostoru
plném názorových střetů vzájemně nesmiřitelných skupin komunikovat zásadní otázky dneška?
Umíme v éře nastupující umělé inteligence rozlišit
podstatné od méně významného?
Nemění svět počítačů významy způsobem,
v němž organická zkušenost člověka se světem začíná ztrácet smysl?
Lze problémy s ohrožením přírody řešit na základě vědecké specializace, … co s laiky? … co s odpírači environmentální krize?
Má osobní, žitá zkušenost s přírodním světem v lidském měřítku ještě nějaký podstatný význam pro poznání světa v éře statistických modelů, nanotechnologií a fotografií černých děr?
EDO 2022 nabízí prostor, kde bubliny praskají, spory jsou východiskem pro nacházení porozumění, pro hledání souvislostí, kde pečujeme ve společné poradě o smysl našich snah, o bližší sepětí člověka a přírody (krajiny).
 
FB skupina: Ekologické dny Olomouc-Sluňákov
https://www.facebook.com/groups/222005604657338